Αρχική Κατάλογος Μελετών Συμμετοχή σε μελέτη διάγνωσης και αξιολόγησης του βαθμού διείσδυσης των μηχανισμών δια βίου μάθησης

Παραρτήματα ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ

Κεντρική Δομή - Αθήνα

Νομός: Αττικής

Πόλη: Αθήνα

Διεύθυνση: Αριστοτέλους 46, 104 33

Τηλ.: 2108544666

Φαξ: 2108543636

email:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Κεντρική Μακεδονία

Νομός: Θεσσαλονίκης

Πόλη: Θεσσαλονίκη

Διεύθυνση: Κωλέτη 24, 546 27

Τηλ.: 2310545967, 2310517843

Φαξ: 2310546275

email:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Δυτική Ελλάδα

Νομός: Αχαΐας

Πόλη: Πάτρα

Διεύθυνση: Πανεπιστημίου 170, 264 43

Τηλ.: 2610-438557

Φαξ: 2610-461766

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Κρήτη

Νομός: Ηρακλείου

Πόλη: Ηράκλειο

Διεύθυνση: Βασιλείου Πατρικίου 11, 714 09

Τηλ.: 2810-361040, 2810-361080

Φαξ: 2810-361150

email:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Θεσσαλία

Νομός: Λάρισας

Πόλη: Λάρισα

Διεύθυνση:  Καστοριάς 2α, 413 35

Τηλ.: 2410-579876 -7-8

Φαξ: 2410-579878

email:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Ήπειρος

Νομός: Ιωαννίνων

Πόλη: Ιωάννινα

Διεύθυνση:Σταύρου Νιάρχου 94, 45500

Τηλ.: 26510-44727

Φαξ: 26510-44541

emailΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Συμμετοχή σε μελέτη διάγνωσης και αξιολόγησης του βαθμού διείσδυσης των μηχανισμών δια βίου μάθησης PDF Εκτύπωση E-mail

Έτος: 2003

Έγκριση - Χρηματοδότηση: Κοινοτική Πρωτοβουλία EQUAL Α.Σ. Τεχνομάθεια "Δίκτυο Προώθησης της δια βίου κατάρτισης και εξ' αποστάσεως πιστοποίησης δεξιοτήτων στις ΜΜΕ"

Περιγραφή

Η μελέτη αναφέρεται στη διάγνωση και αξιολόγηση της υπάρχουσας κατάστασης όσον αφορά το βαθμό εισαγωγής μηχανισμών δια βίου μάθησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την ύπαρξη σχετικών δομών και υπηρεσιών με έμφαση στην ανάδειξη των λειτουργικών δυνατοτήτων-αδυναμιών τους. Για την υλοποίηση της μελέτης συνεργάστηκαν το ΚΕΚ ΙΝΕ ΓΣΕΕ, το ΕΚΕΠΙΣ και το ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ.

Το ΕΚΕΠΙΣ ανέλαβε την επεξεργασία των στοιχείων για τα προγράμματα κατάρτισης που υλοποιούν τα ΚΕΚ, το ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ την επεξεργασία των στοιχείων για την ενδοεπιχειρησιακή κατάρτιση και τα προγράμματα του ΛΑΕΚ και το ΚΕΚ- ΙΝΕ/ΓΣΕΕ την πραγματοποίηση μιας μικρής έρευνας πεδίου στην Αττική και την Ημαθία.

Τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης είναι:

 • Η συμμετοχή της περιφέρειας στα προγράμματα ΛΑΕΚ είναι μικρότερη σε σύγκριση με την Αττική.
 • Η κατάρτιση σε εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους παρουσιάζει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση στα πεδία της Οικονομίας Διοίκησης, Τεχνικά και Μεταφορών, Πληροφορικής και Τουριστικά.
 • Τα ΚΕΚ δραστηριοποιούνται σε πολύ μικρό βαθμό στην υλοποίηση αυτοχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων για εργαζόμενους σε σύγκριση με τα επιδοτούμενα. Συγκεκριμένα η συμμετοχή των γυναικών στα αυτοχρηματοδοτούμενα ήταν χαμηλότερη 15% από αυτή των ανδρών, ενώ στα επιδοτούμενα η συμμετοχή των γυναικών ήταν υψηλότερη.
 • Παρατηρείται διευκόλυνση στην ένταξη των μικρότερων επιχειρήσεων σε προγράμματα κατάρτισης και βελτίωση της συμμετοχής της περιφέρειας.
 • Διαπιστώθηκε ότι ο μηχανισμός καταγραφής συγκέντρωσης και επεξεργασίας των στοιχείων από τα προγράμματα συνεχιζόμενης κατάρτισης είναι ελλιπής. Ειδικά για τις ΜΜΕ βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο.
 • Υπάρχει σοβαρή αδυναμία από πλευρά της επιχείρησης να υλοποιήσει κάποιο πρόγραμμα κατάρτισης. Την μεγαλύτερη δυσκολία εμφανίζουν οι επιχειρήσεις της περιφέρειας, γιατί δεν υπάρχει ενημέρωση.
 • Οι μίκρο-ΜΜΕ της ελληνικής κοινωνίας δραστηριοποιούνται στην τοπική αγορά όπου τα προϊόντα και οι υπηρεσίες τους απευθύνονται γενικά στους καταναλωτές και κατά ένα μέρος σε ειδικούς πελάτες. Τα χαρακτηριστικά των προϊόντων των επιχειρήσεων τροποποιούνται εξαιτίας τεχνολογικών μεταβολών.
 • Η οργανωμένη δια βίου μάθηση δεν αποτελεί σημαντική παράμετρο των πρακτικών των μίκρο-ΜΜΕ. Οι μικρές επιχειρήσεις προτιμούν τα προγράμματα κατάρτισης που είναι μικρής διάρκειας, υλοποιούνται εκτός ωρών εργασίας και αναφέρονται σε αντικείμενα των νέων τεχνολογιών. Παρατηρείται έλλειψη πληροφόρησης και μη ορθή αξιοποίηση των πόρων.
 • Τα αποτελέσματα της "Multiple Correspondence Analysis" έδειξαν δύο σημαντικές διαστάσεις στη συμπεριφορά των επιχειρήσεων. Η πρώτη, συνδυάζει τις μεταβλητές που σχετίζονται με τις ειδικές απαιτήσεις των πελατών, τις τροποποιήσεις των προϊόντων των επιχειρήσεων, τις τεχνολογικές μεταβολές και την περιοχή εγκατάστασης της επιχείρησης. Η δεύτερη, συνδυάζει τις μεταβλητές της κατάρτισης, του σχεδιασμού νέων δραστηριοτήτων και τον κλάδο της δραστηριότητας της επιχείρησης.

Με βάση αυτές τις διαστάσεις προέκυψαν 4 κατηγορίες επιχειρήσεων:

 1. Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην επαρχία, οι πελάτες τους έχουν ειδικές απαιτήσεις, επηρεάζονται από τις τεχνολογικές μεταβολές και τα προϊόντα τους τροποποιούνται.
 2. Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Αττική, οι πελάτες τους δεν έχουν ειδικές απαιτήσεις, δεν υφίστανται τεχνολογικές μεταβολές και τα προϊόντα τους δεν τροποποιούνται συχνά.
 3. Επιχειρήσεις φωτογραφίας που σχεδιάζουν την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων και δε συμμετέχουν ή δεν επιθυμούν στα προγράμματα κατάρτισης.
 4. Συνεργεία αυτοκινήτων όπου υπάρχει συμμετοχή, αλλά δεν σχεδιάζονται νέες δραστηριότητες.
 

   small banner gsevee gr 200px

 

   small banner ime gr 200px